Doorslaande gevel, wat is het?

Doorslaande gevel, wat is het?

Een doorslaande gevel is een veelvoorkomend probleem in Nederland. Het treedt op wanneer regenwater door de buitenmuur dringt en het binnenoppervlak van de muur bereikt. Dit kan leiden tot vochtproblemen, zoals schimmelvorming en houtrot. Het is belangrijk om dit probleem zo snel mogelijk aan te pakken om verdere schade aan de woning te voorkomen.

Wat veroorzaakt een doorslaande gevel?

Een doorslaande gevel kan verschillende oorzaken hebben. Een veelvoorkomende oorzaak is een slechte staat van het voegwerk. Als de voegen tussen de stenen versleten of beschadigd zijn, kan regenwater gemakkelijk door de muur dringen. Daarnaast kan ook een verkeerde plaatsing van de gevelbekleding, zoals slecht aangebrachte dakgoten of gevelbekleding, leiden tot een doorslaande gevel.

Hoe herken je een doorslaande gevel?

Er zijn verschillende tekenen die kunnen duiden op een doorslaande gevel. Een van de meest voorkomende tekenen is vochtplekken op de binnenmuur. Deze plekken kunnen variëren van kleine vlekken tot grote natte plekken. Daarnaast kan ook schimmelvorming een indicatie zijn van een doorslaande gevel. Schimmel gedijt goed in vochtige omstandigheden, dus als je schimmel op de binnenmuur opmerkt, kan dit wijzen op een vochtprobleem veroorzaakt door een doorslaande gevel.

Hoe kun je een doorslaande gevel voorkomen?

Er zijn verschillende maatregelen die je kunt nemen om een doorslaande gevel te voorkomen. Ten eerste is het belangrijk om regelmatig het voegwerk van de buitenmuur te controleren en eventuele beschadigingen direct te laten repareren. Daarnaast is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de gevelbekleding op de juiste manier is geplaatst. Goed functionerende dakgoten en regenpijpen kunnen ook helpen bij het voorkomen van een doorslaande gevel, omdat ze ervoor zorgen dat regenwater op de juiste manier wordt afgevoerd.

Lees ook:   Hoe kun je de luchtvochtigheid in huis meten?

Hoe kun je een doorslaande gevel verhelpen?

Als je te maken hebt met een doorslaande gevel, is het verstandig om een professionele gevelspecialist in te schakelen. Deze specialist kan de oorzaak van het probleem vaststellen en de nodige reparaties uitvoeren. Afhankelijk van de ernst van het probleem kan het nodig zijn om het voegwerk te vervangen, de gevelbekleding opnieuw te plaatsen of andere maatregelen te nemen om de doorslaande gevel te verhelpen.

FAQs

1. Wat zijn de mogelijke gevolgen van een doorslaande gevel?

Naast vochtproblemen, zoals schimmelvorming en houtrot, kan een doorslaande gevel ook leiden tot een verlies van isolatie. Hierdoor kan de energierekening stijgen en kan de temperatuur in huis moeilijker op peil gehouden worden.

2. Kan ik zelf een doorslaande gevel repareren?

Het repareren van een doorslaande gevel vereist vaak gespecialiseerde kennis en ervaring. Het is daarom aan te raden om een professionele gevelspecialist in te schakelen voor het verhelpen van dit probleem.

3. Hoeveel kost het repareren van een doorslaande gevel?

De kosten voor het repareren van een doorslaande gevel kunnen variëren, afhankelijk van de ernst van het probleem en de benodigde reparaties. Het is het beste om offertes op te vragen bij verschillende gevelspecialisten om een idee te krijgen van de kosten.

4. Kan een doorslaande gevel leiden tot gezondheidsproblemen?

Ja, een doorslaande gevel kan leiden tot gezondheidsproblemen, met name door schimmelvorming. Schimmels kunnen allergische reacties en luchtwegproblemen veroorzaken, vooral bij mensen die al gevoelig zijn voor allergieën.

5. Hoe lang duurt het om een doorslaande gevel te repareren?

De duur van het reparatieproces hangt af van de ernst van het probleem en de benodigde reparaties. Een eenvoudige reparatie kan enkele dagen duren, terwijl een complexere reparatie enkele weken in beslag kan nemen.

Lees ook:   Vochtbestrijding Wemmel: Vochtexpert over vochtproblemen

In conclusie is een doorslaande gevel een veelvoorkomend probleem dat vochtproblemen en andere schade aan een woning kan veroorzaken. Het is belangrijk om dit probleem tijdig aan te pakken om verdere schade te voorkomen. Door regelmatig onderhoud uit te voeren en indien nodig een professional in te schakelen, kun je een doorslaande gevel voorkomen of verhelpen.