Huis gekocht en lekkage ontdekt ? Wat nu?

Huis gekocht en lekkage ontdekt? Wat nu?

Je hebt net een nieuw huis gekocht en je bent er helemaal blij mee. Maar dan ontdek je plotseling dat er lekkage is in het huis. Het is een situatie die niemand wil meemaken, maar helaas kan het gebeuren. In dit artikel bespreken we wat je moet doen als je een lekkage ontdekt in je nieuwe huis.

Lekkage: wat is het?

Laten we beginnen met wat lekkage precies is. Lekkage is het ongewenst binnendringen van water of vocht in een gebouw. Dit kan gebeuren door verschillende oorzaken, zoals slechte afdichting, verstopte dakgoten, gebroken dakpannen, defecte waterleidingen, etc.

Hoe ontdek je lekkage?

Het ontdekken van lekkage kan soms lastig zijn omdat het niet altijd zichtbaar is. Hier zijn enkele tekenen waarop je kunt letten:

  • Vochtige vlekken op muren of plafonds
  • Verkleuring van muren of plafonds
  • Waterdruppels op de vloer
  • Verzakking van plafonds
  • Schimmelvorming

Wat moet je doen als je lekkage ontdekt?

Het is belangrijk om snel te handelen als je lekkage ontdekt in je nieuwe huis. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:

1. Zoek de oorzaak van de lekkage

Probeer te achterhalen waar de lekkage vandaan komt. Dit kan lastig zijn, maar het is belangrijk om het te weten zodat je de juiste maatregelen kunt nemen.

2. Schakel een professional in

Als je de oorzaak van de lekkage niet kunt vinden of als het probleem te groot is om zelf op te lossen, schakel dan een professionele loodgieter of dakdekker in. Zij hebben de juiste kennis en ervaring om het probleem op te lossen.

Lees ook:   Vochtbestrijding Ganshoren: Vochtexpert over vochtproblemen

3. Maak foto’s

Maak foto’s van de lekkage en de schade die het heeft veroorzaakt. Dit kan van pas komen als je de schade wilt claimen bij de verzekering.

4. Neem contact op met de verzekering

Neem contact op met de verzekering om te zien of de schade gedekt is. Dit kan afhangen van de oorzaak van de lekkage en de dekking van je verzekering.

5. Laat de schade repareren

Laat de schade zo snel mogelijk repareren om verdere schade te voorkomen. Dit kan ook helpen om de kosten te beperken.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van lekkage?

De meest voorkomende oorzaken van lekkage zijn slechte afdichting, verstopte dakgoten, gebroken dakpannen, defecte waterleidingen, etc.

Is lekkage gedekt door mijn verzekering?

Dit hangt af van de oorzaak van de lekkage en de dekking van je verzekering. Neem contact op met je verzekeraar om te zien of de schade gedekt is.

Kan ik zelf de lekkage oplossen?

Dit hangt af van de oorzaak van de lekkage en je eigen ervaring en kennis. Als je de oorzaak niet kunt vinden of als het probleem te groot is om zelf op te lossen, schakel dan een professionele loodgieter of dakdekker in.

Hoe kan ik lekkage voorkomen?

Je kunt lekkage voorkomen door regelmatig het dak en de dakgoten te inspecteren en schoon te maken, waterleidingen te laten controleren, etc.

Hoeveel kost het om lekkage te repareren?

Dit hangt af van de oorzaak van de lekkage en de omvang van de schade. Het is belangrijk om snel te handelen om verdere schade te voorkomen en de kosten te beperken.

Lees ook:   Hoe inwendige condensatie in hellend dak voorkomen?

Conclusie

Lekkage kan een vervelende situatie zijn, vooral als je net een nieuw huis hebt gekocht. Het is belangrijk om snel te handelen als je lekkage ontdekt en de juiste stappen te nemen om de schade te beperken. Door een professional in te schakelen en contact op te nemen met de verzekering, kun je de schade zo snel mogelijk laten repareren.