Keelpijn door schimmel in huis

Keelpijn door schimmel in huis

Heeft u last van aanhoudende keelpijn en woont u in een vochtig huis? Het kan zijn dat schimmel de boosdoener is. Schimmel in huis kan veel gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder keelpijn. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de relatie tussen schimmel en keelpijn, en bieden we handige tips om schimmelvorming te voorkomen en uw keelpijn te verlichten.

Hoe ontstaat schimmel in huis?

Schimmel groeit in vochtige omgevingen, waar het de perfecte omstandigheden vindt om te gedijen. Veel voorkomende oorzaken van schimmel in huis zijn:

 1. Lekkages in het dak, de leidingen of de badkamer
 2. Slechte ventilatie
 3. Condensatie op muren en ramen

Als u een van deze problemen in uw huis heeft, is de kans groot dat u schimmelvorming ervaart. Schimmel kan zich gemakkelijk verspreiden en kan zowel zichtbaar als onzichtbaar aanwezig zijn.

De relatie tussen schimmel en keelpijn

Wanneer u schimmel inademt, kan dit verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder keelpijn. Schimmelsporen kunnen irritatie en ontsteking van het slijmvlies in de keel veroorzaken, wat resulteert in pijn en ongemak.

Daarnaast kunnen bepaalde schimmelsoorten mycotoxinen produceren, giftige stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Het inademen van deze mycotoxinen kan leiden tot keelpijn en andere symptomen zoals hoesten, niezen en kortademigheid.

Hoe schimmelvorming voorkomen?

Het voorkomen van schimmelvorming in huis is essentieel om gezondheidsproblemen zoals keelpijn te voorkomen. Hier zijn enkele tips om schimmelvorming te voorkomen:

 1. Zorg voor goede ventilatie in uw huis. Open ramen regelmatig en installeer indien nodig mechanische ventilatie.
 2. Repareer lekkages zo snel mogelijk om vochtproblemen te voorkomen.
 3. Houd uw huis schoon en droog. Verwijder regelmatig schimmelplekken en droog natte oppervlakken grondig af.
 4. Gebruik een luchtontvochtiger in vochtige ruimtes, zoals de badkamer en de keuken.
 5. Controleer regelmatig de luchtvochtigheid in uw huis. Een ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40% en 60%.
Lees ook:   Veel vocht in huis?

Verlichting van keelpijn veroorzaakt door schimmel

Als u al keelpijn heeft als gevolg van schimmel, zijn er enkele maatregelen die u kunt nemen om verlichting te krijgen:

 1. Gorgelen met warm zout water om de keel te verzachten.
 2. Gebruik keelpastilles of zuigtabletten om de pijn te verminderen.
 3. Drink voldoende water om gehydrateerd te blijven en de keel vochtig te houden.
 4. Gebruik een luchtbevochtiger om droge lucht te vermijden.
 5. Als de keelpijn aanhoudt, raadpleeg dan een arts voor verdere behandeling.

Veelgestelde vragen

1. Kan schimmel in huis ook andere gezondheidsproblemen veroorzaken?

Ja, schimmel in huis kan naast keelpijn ook allergische reacties, astma, luchtweginfecties en andere ademhalingsproblemen veroorzaken.

2. Hoe weet ik of ik schimmel in huis heb?

Schimmel kan zichtbaar zijn als zwarte vlekken op muren en plafonds, maar het kan ook verborgen zijn achter behang, onder vloerbedekking of in de isolatie. Een muffe geur kan ook wijzen op schimmelproblemen.

3. Kan ik schimmel zelf verwijderen?

Ja, kleine schimmelplekken kunt u zelf verwijderen met een oplossing van water en bleekmiddel. Voor grotere schimmelproblemen is het echter raadzaam om een professioneel bedrijf in te schakelen.

4. Helpt het gebruik van een luchtontvochtiger echt tegen schimmelvorming?

Ja, een luchtontvochtiger kan helpen om het vochtgehalte in uw huis te verminderen, waardoor schimmelvorming wordt voorkomen. Zorg er wel voor dat u de luchtontvochtiger regelmatig schoonmaakt en onderhoudt.

5. Hoe lang duurt het voordat mijn keelpijn verdwijnt?

De duur van keelpijn veroorzaakt door schimmel kan variƫren. In de meeste gevallen zal de keelpijn binnen een paar dagen tot een week verdwijnen, maar bij aanhoudende klachten is het raadzaam om een arts te raadplegen.

Lees ook:   Vochtbestrijding Baarle-Hertog: Vochtexpert over vochtproblemen

Conclusie

Keelpijn veroorzaakt door schimmel in huis kan erg vervelend zijn, maar gelukkig zijn er maatregelen die u kunt nemen om schimmelvorming te voorkomen en uw keelpijn te verlichten. Zorg voor goede ventilatie, repareer lekkages en houd uw huis schoon en droog. Als u al keelpijn heeft, zijn er verschillende methoden om verlichting te krijgen. Raadpleeg echter een arts als de klachten aanhouden. Door bewust om te gaan met schimmelvorming kunt u uw gezondheid en welzijn aanzienlijk verbeteren.