feb

Capillair vochtCapillair vocht is een probleem waar veel oudere woningen mee te kampen hebben. De term duidt op opstijgend vocht in de muren, afkomstig uit de grond. Het gaat om een vaak voorkomend fenomeen dat te wijten is aan een te grote vochtdoorlatendheid van de muur. De poriën of ‘capillairen’ van het metselwerk nemen het water op en doen het opstijgen. Lees er hier alles over!

Een muur als een spons

Bij capillair vocht werkt de muur als een spons die al het water uit de grond zuigt. Het is een proces dat boven het grondoppervlak plaatsvindt en in het vakjargon ‘maaiveld’ wordt genoemd. Vaak wordt er ook gesproken over ‘optrekkend vocht’. In de beginfase van de capillariteit zal je met het blote oog weinig verschil zien, maar na verloop van tijd worden de gevolgen snel duidelijk:

  • Opkrullend behangpapier
  • Aangetast schilderwerk
  • Loskomende plinten
  • Vocht- en schimmelvlekken

Een opdoffer voor de marktwaarde van je woning

Plannen om je woning vroeg of laat met een mooie meerwaarde te verkopen? Dan is capillair vocht, net als andere vochtproblemen, uit den boze. En dat heeft niet alleen met schimmels en andere gezondheids- of esthetische nadelen te maken. Langdurig vochtige muren kunnen ook de stabiliteit van je woning in gevaar brengen en houten elementen onherroepelijk aantasten. Het hoeft geen betoog dat kandidaat-kopers niet meteen staan te springen om voor dergelijke gebreken een fikse som neer te tellen.

Pak de kern van het probleem aan

Kampt je woning met capillair vocht? Dan heeft het geen zin om het probleem alleen oppervlakkig aan te pakken door bijvoorbeeld snel opnieuw te bepleisteren. Zo bestrijd je alleen de symptomen, niet de oorzaak. Wie opnieuw een mooie en droge muur wil, moet de kern van het probleem aanpakken. En dat kan alleen aan de hand van een objectieve diagnose door een ervaren expert. Die stap houden we bij DL Vochtbestrijding erg laagdrempelig. Sterker nog: een vochtdiagnose is bij ons honderd procent vrijblijvend én gratis!

Bij DL Vochtbestrijding staan we voor een perfect eindresultaat. Interesse? Neem dan snel contact op voor meer informatie en een vrijblijvende offerte!