feb

Condensatie heeft alles te maken met fysica. Wanneer warme, vochtige lucht afkoelt tot onder het dauwpunt, zal de waterdamp condenseren. Het gevolg van condensatie in je woning: damp en waterdruppels op het raam en vocht in de muren. Velen zien condensproblemen nog altijd als een onschuldig fenomeen, maar dat is het allerminst. Wanneer de luchtvochtigheid al te hoge proporties aanneemt, leidt dat mogelijk tot schade aan je woning én aan je gezondheid. Lees snel verder over de risico’s en manieren om condensatie uit je woning te bannen.

Condensatie leidt tot schade aan je woning

Enkele druppeltje op het raam wanneer je ’s ochtends wakker wordt, wat kan het kwaad? Wel, meer dan je denkt. Want de gevolgen van condensatie gaan verder dan een aangedampt of parelend raam. Als condensproblemen niet snel worden aangepakt, leiden ze onherroepelijk tot materiële schade aan je woning. Dat condensatie op de muren niet meteen zichtbaar is, betekent niet dat ze er niet is. De muren slorpen het vocht op, met schimmels en zwammen als gevolg.

Ook je gezondheid lijdt eronder

Financiële schade is één, gezondheidsrisico’s zijn twee. Niemand wil natuurlijk het risico lopen om door een gebrekkige luchtkwaliteit de gezondheid van zichzelf én van zijn gezin in gevaar te brengen. Schimmels en zwammen op de muren zijn niet alleen visueel een doorn in oog, ze veroorzaken ook gezondheidsproblemen. Zo hebben kinderen die opgroeien in een vochtige woning ruim dubbel zoveel last van aandoeningen aan de luchtwegen als leeftijdgenoten die in zuivere lucht vertoeven. Onderzoek van de Universiteit Gent heeft bovendien aangetoond dat schimmels in de woning bijzonder toxische stoffen afscheiden. Ze komen vooral voor op plekken waar weinig verse lucht komt, zoals de hoeken van een kamer.

Het alternatief: mechanische ventilatie

Wil je voorgoed komaf maken met condensproblemen in je woning? Dan is aangepaste mechanische ventilatie in elke ruimte van je woning een must. Benieuwd naar al onze oplossingen om je woning nog beter te ventileren? Neem dan snel contact op voor meer informatie en een vrijblijvende offerte!

Gerelateerde artikels

Zorg voor voldoende ventilatie in je nieuwbouw

Nieuws
Nederlands
woensdag, juni 10, 2015 - 11:45
Vochtproblemen en schimmelvorming komen niet alleen in oude huizen voor. Ook bij recente woningen of nieuwbouw kan dit verschijnsel opduiken. Let er dus op om je nieuwe huis altijd voldoende te verluchten.