jan

De kelder is in de meeste huizen niet de meest aangename plek om te vertoeven. Een donkere en vaak vochtige ruimte onder de grond: zo zou je het kunnen samenvatten. Nochtans biedt een kelderruimte best wat mogelijkheden, op voorwaarde dat het er droog is, natuurlijk. En daar wringt het schoentje doorgaans ... Hoe maak je komaf met die vochtige kelder? Daar zijn twee manieren voor.

Een vochtige kelder belemmert je woonplezier

Droom je er al lang van om de kelder een nieuwe bestemming te geven? Theoretisch gezien kan je de ruimte perfect benutten als hobbykamer, repetitiekot of rondhangplek voor huisgenoten die zich graag afzonderen met hun vrienden (tienerzonen of -dochters, bijvoorbeeld). Daarvoor moet de kelder wel aan een voorwaarde voldoen: het moet een kurkdroge ruimte zijn. Helaas is dat meestal niet het geval. Veel kelders zijn vochtig en de gevolgen zijn allerminst aangenaam: een muffe geur die soms zelfs opstijgt tot in het woongedeelte, permanente vochtplekken op de keldermuren, plassen op de vloer, ... En het grootste nadeel van allemaal: door de vochtproblemen kan je de kelderruimte niet ten volle benutten.

Gelukkig bestaan er manieren om een vochtige kelder weer droog en waterdicht te maken.

Cementering of drainage?

Een eerste oplossing voor een vochtige kelder is cementering, ook wel ‘bekuiping’ genoemd. De keldermuren en -vloer worden dan voorzien van een nieuwe laag waterdicht cement. Een omvangrijk werk, dat wel, maar het beschermt je kelder voorgoed tegen vochtinsijpeling van bijvoorbeeld grondwater, dat een sterke druk uitoefent op de kelderstructuur van de meeste woningen.

Er is nog een tweede manier om voorgoed komaf te maken met een vochtige kelder, en dat is drainage. Zeker bij overvloedige waterinsijpeling is draineren een effectieve oplossing. Afhankelijk van waar het water de kelder binnenkomt, wordt er een pomp geïnstalleerd die het overtollige water wegvoert.

Ventilatie: essentieel om een vochtige kelder te vermijden

Ziezo. De kelder is nu waterdicht en klaar voor gebruik. Als je echt het zekere voor het onzekere wil nemen en vochtproblemen in de toekomst wil vermijden, zorg dan voor een goed ventilatiesysteem. Vocht en ventilatie gaan altijd samen. Een goede verluchting zorgt ervoor dat vocht en condens geen kans krijgen om in de ruimte te blijven hangen. Dus: nog even dat ventilatiesysteem installeren en jouw kelder annex hobbykamer is klaar.

Gerelateerde artikels

Schimmel in huis? Pak het probleem grondig aan!

Nieuws
Nederlands
vrijdag, januari 23, 2015 - 14:00

Schimmel in huisHeb je schimmel ontdekt in de kelder of, erger nog, in een van de leefruimtes in huis? Dan is het zaak het probleem snel aan te pakken en bovenal grondig, want met een oppervlakkige aanpak bereik je op de lange termijn helemaal niets. De schimmel zal dan hoogstwaarschijnlijk opnieuw opduiken, en je kan weer van vooraf aan beginnen.

Zélf muren injecteren of kiezen voor een professional?

Nieuws
Nederlands
woensdag, januari 21, 2015 - 14:00

Voorkomen is beter dan genezen. Beletten dat je woning te kampen krijgt met opstijgend vocht, is dus een verstandig idee. Hiervoor heb je verschillende mogelijkheden. Een efficiënte manier is je muren injecteren met een vochtwerend product. De hamvraag hier is: doe je dit zelf of laat je het over aan een professional?

Christian Lemable: “Vochtbestrijding is een totaalconcept”

Nieuws
Nederlands
donderdag, augustus 14, 2014 - 13:15

DL Vochtbestrijding is een familiebedrijf dat zijn naam helemaal waarmaakt. In amper twaalf jaar tijd hebben Christian Lemable en Seka Dobric hun zaak doen uitgroeien tot de nummer één in vochtbestrijding. Het succesrecept? “Zonder twijfel onze totaalaanpak. Die laat toe om dertig jaar garantie aan te bieden en die belofte ook waar te maken”, vertelt Christian.

DL 85% Injectie Gel

Voor welke vochtproblemen kunnen klanten bij jullie terecht?