jan

Heb je al ooit meegemaakt dat je je dubbel en dik inpakt tegen de vrieskou en uiteindelijk heel de dag rilt van de kou? Hetzelfde principe geldt in jouw woning. Je kan alle ramen en deuren dichtstoppen en alles isoleren om de koude buiten te houden, maar een vochtige woning blijft fris aanvoelen. Ventilatie is hier de oplossing, de verse lucht in je woning wordt bovendien sneller warm en je voorkomt condens problemen.

Vochtproblemen voorkomen met ventilatie

Jij, je partner, kinderen en huisdieren ademen vuile lucht uit, tijdens het serveren van de avondmaaltijd verspreiden kookluchtjes zich en na jouw stomende douche komt er ook heel wat vocht vrij. Deze vochtige, vervuilde lucht blijft beter niet in je woning hangen en moet afgevoerd worden naar buiten. Dit doe je best met behulp van mechanische ventilatie om te voorkomen dat je een ongezonde woning creëert. In een slecht geventileerde woning is de kans op vochtproblemen, vieze geurtjes en schimmels namelijk groot.

Mechanische ventilatie voor optimaal wooncomfort

Om een goede luchtkwaliteit in je woning te verzekeren is mechanische ventilatie geen overbodige luxe. Dit ventilatiesysteem zorgt namelijk voor een perfect evenwicht tussen toe- en afvoer van lucht in je woning. Hierbij wordt een duidelijk verschil gemaakt tussen droge en natte ruimtes. In de droge ruimtes zoals de woonkamer en de slaapkamer, is de toevoer van verse lucht een must. In de natte ruimtes zoals de keuken en de badkamer is het voornaam om de vochtige lucht af te voeren.

De mechanische ventilatie is een intelligent systeem dat met een sensor het CO2-gehalte meet en op die manier bepaalt waar er lucht af- of aangevoerd moet worden. Het grote voordeel is dat de ruimtes op de gepaste manier en op het juiste moment geventileerd worden.

Ban vochtproblemen voorgoed met ventilatie en isolatie

Om nooit meer last te hebben van condensvorming of andere vochtproblemen, combineer je best een goede isolatie met mechanische ventilatie. Op die manier wordt steeds het perfecte binnenklimaat in je woning verkregen. Bovendien bespaar je heel wat energie tijdens het verwarmen, want een geïsoleerde woning verliest weinig warmte. Ook kan je verse lucht makkelijker verwarmen dan vochtige lucht!

Gerelateerde artikels

Zorg voor voldoende ventilatie in je nieuwbouw

Nieuws
Nederlands
woensdag, juni 10, 2015 - 11:45
Vochtproblemen en schimmelvorming komen niet alleen in oude huizen voor. Ook bij recente woningen of nieuwbouw kan dit verschijnsel opduiken. Let er dus op om je nieuwe huis altijd voldoende te verluchten.

Woning ventileren: do’s en don’ts voor een vochtvrij resultaat!

Nieuws
Nederlands
maandag, februari 2, 2015 - 14:45

Woning ventilerenVochtproblemen verschillen van woning tot woning. Vochtbestrijding vergt daarom een oplossing op maat, met een objectieve diagnose als vertrekpunt. Heb je vooral te maken met condensproblemen? Dan komt het erop aan om koudebruggen aan te pakken en je woning grondig te ventileren. Ontdek hier alvast enkele belangrijke do’s & don’ts.