sep

In oudere huizen krijg je vaak te maken met vochtproblemen zoals opstijgend vocht, maar ook recente woningen kunnen lijden onder vocht. Maar liefst één op vijf woningen kampt met vervelende vochtproblemen. Op welke mogelijke vochtproblemen moet je letten wanneer je een huis koopt?

Opstijgend vocht: dit kan er fout gaan …

Opstijgend vocht wordt veroorzaakt door bodemwater dat doordringt in de poriën van de bakstenen en de voegen van je huis. Het metselwerk neemt het water op en doet het opstijgen. Het gevolg zijn natte muren, loskomend behang, afbrokkelende verf, loskomende plinten …

Opstijgend vocht beschadigt de isolatie van je woning, waardoor de energiekosten stijgen. Op langere termijn ontstaat er schimmelvorming. Dat is niet alleen onaangenaam maar ook erg ongezond. Schimmels verspreiden gassen die een muffe geur in je woning veroorzaken. Volgens recent onderzoek zijn schimmels in huis de oorzaak van verschillende ademhalingsproblemen en allergieën.

Water in de kelder

De kelder is meestal de vochtigste ruimte in huis. In sommige woningen sijpelt het grondwater zomaar binnen in de kelder. Een goede kelderdichting is van groot belang voor de structurele gezondheid van je woning.

Nog meer vochtproblemen

Wanneer vochtige lucht afkoelt of onder druk staat, ontstaat er condens. Dat zie je onder andere op je ruiten. Terwijl waterdamp van nature in de lucht aanwezig is, wordt condensatie een schadelijk vochtprobleem in je woning wanneer de luchtvochtigheid 45 procent bereikt. Dat is meestal het gevolg van slechte ventilatie in huis. Net zoals opstijgend vocht is condensatie ongezond en schadelijk voor je interieur.

Huis kopen? Laat een diagnose maken

Zijn de muren in de kelder klam of vochtig? Of zie je sporen van opstijgend vocht in de muren van je droomhuis? De verschillende vochtproblemen vereisen verschillende oplossingen: de muren injecteren, de ventilatie verbeteren, kelderdichting …

Daarom is het belangrijk om eerst te onderzoeken wat het probleem net is en een correcte diagnose te stellen. Alleen zo kan er een aanpak worden voorgesteld die de vochtproblemen permanent oplost. Schimmel verwijderen heeft bijvoorbeeld geen enkele zin als het probleem van opstijgend vocht niet wordt aangepakt!

DL Vochtbestrijding komt in heel België langs voor een gratis diagnose. Pas nadat we klaar en duidelijk uitgelegd hebben wat het probleem is en hoe we het kunnen oplossen, beslis je of je met ons wil samenwerken. Maak dus snel een afspraak voor een vrijblijvende diagnose.

Gerelateerde artikels

Vochtproblemen in huis door ijs en sneeuw?

Nieuws
Nederlands
woensdag, november 25, 2015 - 11:45
Vochtproblemen kunnen je huis op elk moment treffen. Maar in de winter, wanneer je extra veel belang hecht aan een degelijk isolatie en een gezond binnenklimaat, kun je vocht pas écht missen als de pest. Wees daarom op de hoede voor de mogelijke gevolgen van sneeuw en ijs op je dak of muren.