apr

Loslatend behang? Plinten die loskomen? Verf die afbladdert? Dan heb je wellicht te kampen met optrekkend vocht. Een erg vervelend probleem, dat wel, maar gelukkig valt er iets aan te doen. Tenminste, als je er snel genoeg bij bent en als je een professional inschakelt. In dit artikel geven we je een overzicht van de vaakst voorkomende symptomen én we verklappen onze remedie tegen optrekkend vocht.

Oorzaken van optrekkend vocht

Bij opstijgend of optrekkend vocht dringt water uit de bodem tot diep in de poriën van de bakstenen en de voegen. Dit heeft alles te maken met de porositeit en dichtheid van het bouwmateriaal. Ook de natheid van de bodem, de muurdikte, de zouten in het metselwerk en de verdampingsmogelijkheden spelen een rol. Het gevolg zijn natte muren, schimmelvorming en een muffe geur in huis.

Nieuwbouwwoningen beschikken over een waterkerende laag net boven de waterlijn. Op die manier kan het water zich niet verspreiden naar de bovenliggende materialen. In oudere woningen is het een ander verhaal. Daar ontbreekt de waterkerende laag vaak en heeft optrekkend vocht vrij spel. 

De symptomen van optrekkend vocht

Vaak zijn zoutkringen op de binnenmuur een van de eerst zichtbare symptomen. Dat zijn zoutrestanten van het optrekkend vocht die zich afzetten tegen het pleisterwerk en voor een verkleuring zorgen. In een tweede stadium gaan pleisterwerk en verf afbladderen. Is een muur langdurig nat, dan treedt ook schimmelvorming op. Dat zie je niet alleen, je ruikt het ook. Het is dan écht tijd om aan de alarmbel te trekken, want de gassen die dergelijke schimmels verspreiden, zijn erg ongezond.

Verdere symptomen zijn:

  • houtrot
  • hoge luchtvochtigheid
  • loslatend behangpapier
  • loskomende plinten

Dé remedie tegen optrekkend vocht

Herken je bovenstaande symptomen, dan is het tijd om professionele hulp in te schakelen. DL Vochtbestrijding behandelt optrekkend vocht in vier stappen.

  1. Injecteren van vochtige muren met een vochtwerend product, waardoor het vocht zich niet langer kan verspreiden.
  2. Verwijderen van aangetast pleisterwerk.
  3. Aanbrengen van speciale muurafwerking.
  4. Herbepleisteren van de aangetaste muur.

Contacteer ons en maak vandaag nog komaf met optrekkend vocht.

Gerelateerde artikels

Hoe belangrijk is een goede kelderisolatie?

Nieuws
Nederlands
woensdag, oktober 21, 2015 - 11:45
Isolatie is hét woontopic van nu. Een goede isolatie is, in combinatie met een degelijk ventilatiesysteem, onmisbaar in een energiezuinige en gezonde woning. Toch vergeten veel mensen om hun kelder aan te pakken, terwijl dit juist een erg vochtgevoelige ruimte is. Hier lees je waarom kelderdichting en kelderisolatie absoluut onmisbaar zijn.

Je droomhuis gevonden? Let op mogelijke vochtproblemen

Nieuws
Nederlands
woensdag, september 9, 2015 - 11:45
In oudere huizen krijg je vaak te maken met vochtproblemen zoals opstijgend vocht, maar ook recente woningen kunnen lijden onder vocht. Maar liefst één op vijf woningen kampt met vervelende vochtproblemen. Op welke mogelijke vochtproblemen moet je letten wanneer je een huis koopt?

Schimmelallergie: schadelijker dan je denkt

Nieuws
Nederlands
vrijdag, augustus 7, 2015 - 11:45
Lopende neus, tranende ogen, jeukende huid of felle niesbuien: het hooikoortsseizoen is weer begonnen en mensen met een allergische aanleg zullen het geweten hebben. Maar niet alle allergische reacties worden veroorzaakt door pollen en stuifmeel. Ook schimmels in vochtige woningen kunnen zware allergieën opwekken.

Vochtproblemen na renovatiewerken: wie is verantwoordelijk?

Nieuws
Nederlands
woensdag, juli 22, 2015 - 11:45
Ondervind je hinder van vochtproblemen nadat je renovatiewerken aan je woning hebt laten uitvoeren? Dan rijst meteen de vraag wie hiervoor verantwoordelijk is, en dus de factuur voor de extra herstelwerken moet betalen. Neem alleszins zo gauw mogelijk contact op met een vochtspecialist om een schadedossier op te stellen.

Hevige onweders op komst? Controleer je huis nadien op vocht!

Nieuws
Nederlands
woensdag, juli 8, 2015 - 11:45
Wie droomt er nu niet van een lange, warme zomer? In ons gematigd zeeklimaat worden hete dagen helaas ook gevolgd door hevig onweer. Zeker in Vlaanderen, met de dichte lintbebouwing, leidt massale regenval al eens tot wateroverlast of overstromingen. Het is dus zeker aan te raden om na periodes van felle onweersbuien je huis te controleren op insijpelend vocht of andere vochtproblemen.