aug

Lopende neus, tranende ogen, jeukende huid of felle niesbuien: het hooikoortsseizoen is weer begonnen en mensen met een allergische aanleg zullen het geweten hebben. Maar niet alle allergische reacties worden veroorzaakt door pollen en stuifmeel. Ook schimmels in vochtige woningen kunnen zware allergieën opwekken.

Schimmelvorming door opstijgend vocht

Opstijgend vocht wordt veroorzaakt door bodemwater dat doordringt in de poriën van de bakstenen en de voegen van je huis. Het gevolg zijn natte muren, loskomend behang of afbrokkelende verf. Op langere termijn ontstaat er schimmelvorming. Deze schimmels verspreiden gassen, die een muffe ongezonde geur in je woning veroorzaken.

Helaas blijft het niet alleen bij geurhinder. Recent onderzoek van de Rijksuniversiteit Gent heeft aangetoond dat schimmels verschillende kwalen en allergieën opwekken. Bovendien blijken meer mensen vatbaar voor schimmelallergie dan oorspronkelijk werd gedacht.

De gevolgen van een schimmelallergie

Schimmels zijn piepkleine micro-organismen die bestaan uit een vruchtlichaam, schimmeldraden en sporen. Deze draden en sporen verspreiden zich via de lucht en worden door de mens ingeademd. Met mogelijke allergische reacties tot gevolg, zoals jeuk, ademhalingsproblemen, benauwdheid, irritatie van de huid, irritatie van de slijmvliezen en rode plekken op de huid.

Vermijd schimmels en bestrijd vocht

Om schimmels in je huis te vermijden, moet je in de eerste plaats zorgen voor een goede ventilatie. Schimmels gedijen namelijk het best in warme en vochtige ruimtes, zoals de badkamer, het toilet, de kelder of de keuken.

Daarnaast moet je vermijden dat vocht vrij spel krijgt in je woning. Want zolang het vochtprobleem niet definitief is opgelost, zal de schimmel terugkeren. Verwijder dus eerst de schimmel, en behandel dan de vochtige muren of de verschillende vochtplekken. Hier bestaan verschillende technieken voor, zoals het injecteren van de muren met vochtwerende producten.

Wens je meer informatie rond vochtbestrijding? Raadpleeg dan zeker onze website.