sep

Lange tijd heeft de Vlaamse regering plannen gehad om de Vlaamse renovatiepremie af te schaffen en te vervangen door een belastingvermindering. Maar Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans is daarop teruggekomen. De renovatiepremie blijft bestaan, maar wordt wel hervormd. Wat er precies verandert, lees je in dit artikel.

Waarom wordt de belastingvermindering niet doorgevoerd?

Oorspronkelijk wilde de Vlaamse regering de renovatiepremie vervangen door een belastingvermindering, die over drie jaar wordt gespreid. Er is onlangs beslist om het fiscale voordeel niet door te voeren, maar de premie te hervormen. De reden? Er zijn mensen die geen belastingen betalen en die kunnen geen beroep doen op de belastingvermindering.     

Wat verandert er aan de Vlaamse renovatiepremie?

Het grote verschil met de vorige regelgeving is dat de premie verdeeld wordt over twee aanvragen. Het maximale bedrag van 10.000 euro blijft wel behouden. Je moet dus twee keer een premie aanvragen, maar dat geeft je wel meer tijd om je woning grondig te renoveren. Tussen de twee aanvragen moet je een periode van minimaal een jaar en maximaal twee jaar respecteren. Voor de aanvragen geldt een termijn van tien jaar na de factuurdatum van de werkzaamheden.   

Welke werkzaamheden komen in aanmerking? 

De regering heeft het aantal categorieën herleid van zes naar vier. Voor elke categorie kun je een premie tot 2.500 euro krijgen.

  • Categorie 1: werken aan de funderingen, de muren, de draagvloeren en de trappen.
  • Categorie 2: werken aan dakgebinte, dakbedekking, goten en afvoer.
  • Categorie 3: werken aan ramen en buitendeuren.
  • Categorie 4: werken aan de elektrische installatie, de sanitaire installatie in badkamer en toilet wc en de centrale verwarming.

Ook premies voor vochtbestrijding behoren tot de mogelijkheden. Wil je meer weten? Neem dan gerust contact met ons op voor advies op maat.  

Gerelateerde artikels

Vlaamse verbeteringspremie: extra steun voor vochtproblemen

Nieuws
Nederlands
maandag, augustus 17, 2015 - 11:45
Heb je vochtproblemen in je woning? En ben je van plan om het opstijgend vocht te laten behandelen en je gevel te bewerken? Dan heb je mogelijk recht op de Vlaamse verbeteringspremie.