jan

Vochtige muren preventief bestrijdenVochtproblemen komen helaas in elk type woning voor, zelfs in nieuwbouw. Vaak heeft dat te maken met constructiefouten of -slordigheden, maar daarnaast kan meestal ook de preventie beter. Er zijn namelijk heel wat manieren om uw woning extra te beschermen tegen vochtige muren. Veelal zijn het lichte ingrepen die een beperkte investering vragen maar wél een grote impact hebben. Hier alvast enkele belangrijke do’s-and-don’ts bij vochtpreventie.

Preventief injecteren heeft geen zin

Laten we allereerst een hardnekkige mythe de wereld uithelpen. Uw muren preventief injecteren tegen vocht is zinloos en leidt tot onnodige kosten. Onze experts gaan alleen over tot injectie van muren als er daadwerkelijk een geval van opstijgend vocht is vastgesteld. Injectie is namelijk een bijzonder efficiënte vochtoplossing, maar ze heeft geen preventieve meerwaarde.

Nieuwbouw? Ga voor kwalitatieve afwerking!

Een vochtprobleem komt er nooit zomaar en heeft altijd een onderliggende oorzaak. De beste preventie tegen vochtige muren zit daarom in de basis: een kwalitatieve en zorgvuldig afgewerkte bouwconstructie. Een waterdichte folie onder de bouwplaat, de afwezigheid van koudebruggen, een zorgvuldig geplaatste isolatie, … alles moet tot in de puntjes goed zitten.

Preventief ventileren met de juiste systemen

Wilt u genieten van optimaal, vochtvrij wooncomfort? Dan is ventilatie met de juiste systemen een must. Christian Lemable, zaakvoerder van DL Vochtbestrijding: “Ventilatie en de aanpak van koudebruggen zijn de enige manier om condensprobleem aan te pakken. Ventileren is vandaag verplicht in de nieuwbouw, maar uiteraard hebben ook bestaande woningen er alle baat bij. Condensatie is daar de oorzaak van veel vochtproblemen in de slaapkamer, badkamer, kelder,… Die lossen we op door per kamer aangepaste ventilatiesystemen te installeren en eventuele koudebruggen te bestrijden.”

Preventieve behandeling met spuitkurk

Om uw gevel preventief vochtbestendig te maken, is een behandeling met spuitkurk dan weer de meest aangewezen methode. Spuitkurk is een ecologisch en duurzaam product dat kan worden aangebracht op gevels en muren en zich hecht aan alle oppervlaktes: van hout tot beton!

Gerelateerde artikels

Hoe belangrijk is een goede kelderisolatie?

Nieuws
Nederlands
woensdag, oktober 21, 2015 - 11:45
Isolatie is hét woontopic van nu. Een goede isolatie is, in combinatie met een degelijk ventilatiesysteem, onmisbaar in een energiezuinige en gezonde woning. Toch vergeten veel mensen om hun kelder aan te pakken, terwijl dit juist een erg vochtgevoelige ruimte is. Hier lees je waarom kelderdichting en kelderisolatie absoluut onmisbaar zijn.

Vochtpreventie: hoe hou ik vocht uit mijn woning?

Nieuws
Nederlands
woensdag, augustus 26, 2015 - 11:45
Heb je een gloednieuw huis of een gerenoveerde woning? In beide gevallen is vochtpreventie onmisbaar. Met een aantal eenvoudige ingrepen kun je vocht uit je woning bannen en opstijgend vocht vermijden. Het is zaak om een solide barrière tegen vocht te creëren, zonder al te veel te moeten investeren.

Hevige onweders op komst? Controleer je huis nadien op vocht!

Nieuws
Nederlands
woensdag, juli 8, 2015 - 11:45
Wie droomt er nu niet van een lange, warme zomer? In ons gematigd zeeklimaat worden hete dagen helaas ook gevolgd door hevig onweer. Zeker in Vlaanderen, met de dichte lintbebouwing, leidt massale regenval al eens tot wateroverlast of overstromingen. Het is dus zeker aan te raden om na periodes van felle onweersbuien je huis te controleren op insijpelend vocht of andere vochtproblemen.

Vocht in een nieuwbouw, kan dat?

Nieuws
Nederlands
woensdag, april 1, 2015 - 17:00

Absoluut! Sterker nog: elke nieuwbouwwoning kampt met zogenaamd bouwvocht in de muren – meestal tussen de 3.000 en 5.000 liter water. Een nieuw huis heeft gemiddeld tot twee jaar tijd nodig om volledig uit te drogen. Maar dan nog kunnen vochtproblemen de kop opsteken, bijvoorbeeld als gevolg van constructiefouten in het dak of de muren. 

Hoe maak je komaf met een vochtige kelder?

Nieuws
Nederlands
woensdag, januari 28, 2015 - 14:15

De kelder is in de meeste huizen niet de meest aangename plek om te vertoeven. Een donkere en vaak vochtige ruimte onder de grond: zo zou je het kunnen samenvatten. Nochtans biedt een kelderruimte best wat mogelijkheden, op voorwaarde dat het er droog is, natuurlijk. En daar wringt het schoentje doorgaans ... Hoe maak je komaf met die vochtige kelder? Daar zijn twee manieren voor.