sep

In elk huis is vocht aanwezig, maar wanneer het vochtgehalte te hoog is, krijg je te maken met vervelende en ongezonde vochtproblemen. De oorzaken van hardnekkige vochtproblemen zijn divers. Hoe ontdek je de oorzaken en stel je de juiste diagnose?

Structurele problemen …

Een van de meest voorkomende vochtproblemen is opstijgend vocht. Bij opstijgend vocht nemen de poriën in het metselwerk van de muren water op uit de grond. Het vocht stijgt op en tast langzamerhand de hele muur aan.

Elk geval van opstijgend vocht is verschillend. Waar komt het vocht net vandaan? Wat zijn de specifieke oorzaken van de vochtschade in jouw huis? Een grondige diagnose identificeert en lokaliseert het probleem. Zo kan een plan van aanpak worden opgesteld, zodat je verdere schade aan de woning kunt voorkomen.

… of slechte gewoonten?

Vaak is vochtoverlast het gevolg van een structureel probleem, zoals slecht geïsoleerde, oude muren. Of misschien heeft je woning geen goed ventilatiesysteem?

Andere vochtproblemen zijn dan weer het gevolg van dagelijkse gewoonten en kun je dus ook gemakkelijk zelf voorkomen. Enkele tips:

  • Probeer minder waterdamp te produceren. Gebruik de dampkap bij het koken en maak de muren en vloer droog na het douchen. Zo stijgt het vochtniveau minder snel in de rest van de woning.
  • Verlucht goed. In een goed geventileerde woning vindt vocht vanzelf een weg naar buiten.
  • Verwarm je huis voldoende. Een koud huis houdt meer water vast dan een huis waar de temperatuur nooit drastisch daalt. Als het ’s nachts niet kouder wordt dan 15°C, heb je beduidend minder kans op vochtproblemen.

Laat een expert een diagnose stellen

Zelfs wanneer je rekening houdt met deze tips, kunnen vochtproblemen optreden. Laat daarom altijd onderzoeken wat het probleem net is. Alleen wanneer een expert een correcte diagnose stelt, kan die een effectieve aanpak voorstellen om de vochtproblemen permanent op te lossen. Schimmel verwijderen is namelijk zinloos als de oorzaak van het probleem niet wordt aangepakt!

DL Vochtbestrijding komt in heel België langs voor een gratis diagnose. Pas nadat de expert het probleem heeft vastgelegd en een oplossing heeft voorgesteld, beslis je of je met DL Vochtbestrijding wil samenwerken. Maak dus snel een afspraak voor een vrijblijvende diagnose.