feb

Woning ventilerenVochtproblemen verschillen van woning tot woning. Vochtbestrijding vergt daarom een oplossing op maat, met een objectieve diagnose als vertrekpunt. Heb je vooral te maken met condensproblemen? Dan komt het erop aan om koudebruggen aan te pakken en je woning grondig te ventileren. Ontdek hier alvast enkele belangrijke do’s & don’ts.

Ventileren is ook een must in oudere woningen

Woningventilatie mag dan alleen voor nieuwbouw verplicht zijn, ook in oudere woningen kun je maar beter voor een professionele aanpak gaan. Condensatie is daar namelijk vaak de oorzaak van vochtproblemen in de slaapkamer, de badkamer, de kelder, … Net als bij nieuwbouw is het zaak om in elke kamer aangepaste ventilatiesystemen te plaatsen, die de condensproblemen bij de basis aanpakken. Je woning ventileren met aangepaste apparatuur is de enige manier om ook in een oudere woning gespaard te blijven van condensatie en bijhorende vochtschade.

Ramen openzetten volstaat niet

Op muren is condens amper zichtbaar, maar vergis je niet: het vocht trekt wel degelijk in de muren. Toch zien velen condensatie nog altijd als een onschuldig probleem dat eenvoudig te verhelpen valt door op geregelde tijdstippen het raam open te zetten. Fout. Een raam openen is zeker aan te raden en brengt wat verse lucht in de kamer, maar het volstaat geenszins om condensproblemen te verdrijven. Dat is alleen mogelijk met aangepaste ventilatiesystemen die de condenslucht definitief wegnemen en de vochtigheidsgraad op een normaal peil houden.

Beperk je niet tot de badkamer

Als het aankomt op woningventilatie denk je waarschijnlijk in de eerste plaats aan de badkamer. En inderdaad, deze natte ruimte kan niet zonder een kwalitatief ventilatiesysteem. Maar ook de andere leefruimtes in je woning zijn gebaat bij mechanische woningventilatie. Denk maar aan de slaapkamer, waar de vochtigheidsgraad na een nachtje slapen gevoelig de hoogte ingaat.

Hecht je veel belang aan wooncomfort? Dan is het onontbeerlijk om je woning te ventileren. Voldoende luchtcirculatie voorkomt condens, natte muren, ongezonde lucht en schimmels in huis. Benieuwd naar al onze oplossingen om je woning nog beter te ventileren? Neem dan snel contact op voor meer informatie en een vrijblijvende offerte!

Gerelateerde artikels

Hoe ventilatie je woning gezond houdt

Nieuws
Nederlands
woensdag, januari 7, 2015 - 13:45

Heb je al ooit meegemaakt dat je je dubbel en dik inpakt tegen de vrieskou en uiteindelijk heel de dag rilt van de kou? Hetzelfde principe geldt in jouw woning. Je kan alle ramen en deuren dichtstoppen en alles isoleren om de koude buiten te houden, maar een vochtige woning blijft fris aanvoelen. Ventilatie is hier de oplossing, de verse lucht in je woning wordt bovendien sneller warm en je voorkomt condens problemen.