Alles wat u ooit wilde weten over condensatie

Condens op de ramen is vaak een teken aan de wand: u zit met vochtproblemen. Hoe u het ook draait of keert: in elk huis is vocht aanwezig in de lucht.

Koken, douchen, de was doen, mensen en huisdieren die praten, transpireren, ademen,… 

Gewoon door er te leven, produceert een gezin van 4 personen 10 liter waterdamp per dag!

DL Vochtbestrijding adviseert u graag over condens- en condensatieproblemen: wat is het, wat zijn de oorzaken, wat zijn de gevolgen, wat kan je er aan doen en hoe kan je het voorkomen?

Wat is condens / condensatie?

  • Condensatie is één van de meest voorkomende vochtproblemen in gebouwen
  • Condensatie is het effect dat optreedt wanneer waterdamp in de aanwezige lucht zich afzet op koudere voorwerpen en zo waterdruppels vormt 
  • Deze waterdruppels noemt men condens 
  • Het proces heet condensatie

Condens is dus niet meer dan normaal, maar al dat vocht moet ergens heen. Waar gaat al dat vocht naartoe?

Waar komt condens voor?

Een temperatuur van 20 graden en een relatieve luchtvochtigheid van 50 procent kan leiden tot condensatie van zodra de lucht materialen raakt met een oppervlaktetemperatuur lager dan of gelijk aan 9 graden.

Condens komt dus overal in het huis voor, in zowel nieuwbouw, oude huizen of gerenoveerde huizen. 

Zichtbare condensatievorming​​

Condens is vaak zichtbaar aanwezig in badkamers, slaapkamers, keukens en kelders.

Onzichtbare condensatievorming​​​

Ook bestaat condens onzichtbaar in je huis, dit voornamelijk in de isolatie van je dak, spouwmuur, kelder, vloer, etc...

Wat zijn de oorzaken van condensatie?

Een mens ademt en beweegt, … kortom een mens leeft. Hierdoor produceert u logischerwijs vocht. Zelfs bij rustige activiteit zweet een volwassene al snel één liter per dag.

Wanneer u rekening houdt met het vocht dat vrij komt bij de huishoudelijke taken, zoals koken en wassen, dan krijgt uw woning op dagelijkse basis een goeie 10 tot 20 liter te verwerken.

Gebrekkige isolatie​

In woningen waar de isolatie niet of gebrekkig is aangebracht, zal de te natte lucht condenseren op de zogehete koudebruggen. Een permanent hoge vochtigheid op deze oppervlakken leidt tot schimmelgroei en condensatie. 

Condensatievocht heeft een voorliefde voor de koudste oppervlakten. Denk hierbij aan uw ramen of aan metalen oppervlakken. Zo kan men ook natte muren hebben.

Gebrekkige ventilatie​

Plaatsen waar verse lucht moeilijk bij kan, zoals bijvoorbeeld hoeken, zijn extra gevoelig voor condensatie. Het is net op deze plekken waar schimmels zich in hun sas voelen.

De Universiteit van Gent voerde recentelijk onderzoek naar deze schimmelproblematiek. De onafhankelijke wetenschappers legden de klemtoon op de ernst van de gevaren voor de gezondheid wanneer schimmels en condensatie vrij spel krijgen. Het onderzoek wees uit dat sommige schimmels in de woning uiterst toxische stoffen afscheiden.

Condensatie komt ook voor op dubbel glas, een regelmatig voorkomend euvel bij nieuwbouw woningen. Dubbel glas isoleert beter, maar minder luchtcirculatie betekent dus een grotere kans op condensatie en vochtproblemen!

Wat zijn de gevolgen en risico's van condensatie?

Condensatie op ramen is duidelijk zichtbaar in de vorm van damp en waterdruppels. Op muren is condens minder makkelijk waarneembaar, maar vergis u niet. De muren slorpen het vocht weldegelijk op, met allerlei problemen tot gevolg.

Vochtige muren vormen de ideale kweekbodem voor schimmels en zwammen, die uw muren en meubels ontsieren en waarvan de sporen tot ernstige gezondheidsproblemen kunnen leiden.

Kinderen die opgroeien in een vochtig huis hebben 2,5x vaker last van aandoeningen van de luchtwegen dan kinderen die opgroeien in een huis met zuivere, gezonde lucht.

Tenzij u uw huis goed ventileert, trekt dit vocht in de muren van uw huis, waar het grote schade kan toebrengen. 

Hoe condensatie voorkomen? 

Het is een hardnekkige fabel dat condensatie ontstaat door te isoleren, condensatie kunt u vermijden door een efficiënte ventilatie en een goede constructie van het gebouw. 

In ons klimaat is vocht de grootste vijand van de woning. Dat vocht is afkomstig van regeninval of stijgt op vanuit de grond. 

Ventilatie​

De klassieke manier van ventileren in België is eenvoudigweg de ramen even open te zetten. Hierdoor krijgt u al snel te veel koude lucht naar binnen, zelfs met een kantelraam. Bij zeer koud weer gaan meestal helemaal géén ramen meer open, zodat het erg muf wordt.  Condensatie wordt gevormd. Het is dus géén goede oplossing. 

Voldoende luchtcirculatie en ventilatie voorkomt condens, natte muren, muffe, ongezonde lucht en schimmels in huis.

Door ventilatie gaat echter energie verloren, omdat u koude lucht naar binnen brengt en warme lucht naar buiten ontsnapt. 

In een zuinige woning, met ca. 5 cm isolatie in de buitenmuren en 20 cm in het dak, zorgen die verliezen zelfs voor de helft van alle warmteverlies! 

De kunst is dan ook om te ventileren met zo weinig mogelijk energieverlies.

Extractie en warm​terecuperatie

Om condensatie en natte muren te voorkomen, vocht buiten te krijgen en lucht in uw woning te verversen is een professionele ventilatie de énige manier. 

Een correcte mechanische ventilatie op maat biedt het sluitend antwoord op de problematiek rond condensatie waardoor condensaanslag, schimmelvorming, geurhinder,… definitief tegengegaan wordt. Condensatie door gebrek aan correcte ventilatie

DL Vochtbestrijding is expert op het vlak van ventilatie via leidingen, door extractie en met warmterecuperatie, zowel voor bestaande woningen, renovaties en nieuwbouw.

Vertrouw op onze expertise en vraag hier uw gratis diagnose aan!

Co​nstructie

Vocht dat van buiten komt, moet u uit de woning houden door goede constructieve ingrepen zoals kelderdichting, geveldichting, injecteren, enz. 

Vocht binnen de woning moet u naar buiten ventileren. Zo wordt uw verzadigde lucht uit uw woning gehaald. Dit komt de luchtkwaliteit binnenshuis ten goede en voorkomt condensatie.