Heeft u condensatie / ventilatie problemen in huis?

Condensatie is één van de meest voorkomende vochtproblemen in gebouwen. Condensatie ontstaat als het vocht dat in de lucht aanwezig is, neerslaat op koudere oppervlakken zoals ramen en muren. Tenzij u uw huis goed ventileert, trekt dit vocht in de muren van uw huis, waar het grote schade kan toebrengen. Condens op de ramen is dus vaak een teken aan de wand: u zit met vochtproblemen.

Waarom is condensatie een probleem?

Hoe u het ook draait of keert: in elk huis is vocht aanwezig in de lucht. Gewoon door er te leven, produceert een gezin van 4 personen 10 liter waterdamp per dag! Koken, douchen, de was doen, mensen en huisdieren die praten, transpireren, ademen,… Het is niet meer dan normaal, maar waar gaat al dat vocht naartoe?

Als uw huis onvoldoende geventileerd wordt, condenseert het vocht op uw ramen en muren. Condensatie op ramen is duidelijk zichtbaar in de vorm van damp en waterdruppels. Op muren is condens minder makkelijk waarneembaar, maar vergis u niet. De muren slorpen het vocht weldegelijk op, met allerlei problemen tot gevolg. Vochtige muren vormen de ideale kweekbodem voor schimmels en zwammen, die uw muren en meubels ontsieren en waarvan de sporen tot gezondheidsproblemen kunnen zorgen. Zo hebben kinderen die opgroeien in een vochtig huis 2,5x vaker last van aandoeningen van de luchtwegen, dan kinderen die opgroeien in een huis met zuivere, gezonde lucht.

Ik woon in een nieuw huis. Waarom heb ik toch last van condensatie?

Condensatie komt ook voor op dubbel glas, het is dus geen probleem dat zich enkel bij oudere huizen voordoet. Dubbel glas heeft weliswaar goede isolerende eigenschappen, maar houdt condensatie van vocht niet tegen. Nieuwe ramen sluiten vaak beter af, waardoor er zelfs minder luchtcirculatie is en dus een grotere kans op condensatie en vochtproblemen!

Wat kan ik doen aan condensatie?

Een goede ventilatie is ontzettend belangrijk. Voldoende luchtcirculatie voorkomt condens, natte muren, muffe, ongezonde lucht en schimmels in huis. DL Vochtbestrijding is expert op het vlak van ventilatie via leidingen, door extractie en met warmterecuperatie. Zowel voor bestaande woningen, renovaties en nieuwbouw vinden we voor u de ideale oplossing.

Vertrouw op onze expertise en vraag hier uw gratis diagnose aan!

Condensatie door gebrek aan correcte ventilatie

Veel huizen kampen met natte muren die het gevolg zijn van condensatie. Met alle kwalijke gevolgen vandien. Deze kunt u vermijden door een efficiënte ventilatie en een goede constructie van het gebouw. Het is een hardnekkige fabel dat condensatie ontstaat door te isoleren. In ons klimaat is vocht de grootste vijand van de woning. Dat vocht is afkomstig van regeninval of stijgt op vanuit de grond. U krijgt ook natte muren of binnenskamers vochtigheid door het te bewonen, bijvoorbeeld door te koken of te wassen.

Vocht dat van buiten komt, moet u uit de woning houden door goede constructieve ingrepen zoals kelderdichting, geveldichting, injecteren, enz. Vocht binnen de woning moet u naar buiten ventileren. Zo wordt uw verzadigde lucht uit uw woning gehaald. Dit komt de luchtkwaliteit binnenshuis ten goede en voorkomt condensatie.

Condensatie: wat is de oorzaak?

Een mens ademt en beweegt, … kortom een mens leeft. Hierdoor produceert u logischerwijs vocht.

Zelfs bij rustige activiteit zweet een volwassene al snel één liter per dag. Wanneer u rekening houdt met het vocht dat vrij komt bij de huishoudelijke taken, zoals koken en wassen, dan krijgt uw woning op dagelijkse basis een goeie 10 tot 20 liter te verwerken.

In woningen waar de isolatie niet of gebrekkig is aangebracht, zal de te natte lucht condenseren op de zogehete koudebruggen. Een permanent hoge vochtigheid op deze oppervlakken leidt tot schimmelgroei en condensatie. Condensatievocht heeft een voorliefde voor de koudste oppervlakten. Denk hierbij aan uw ramen of aan metalen oppervlakken. Zo kan men ook natte muren hebben.

Plaatsen waar verse lucht moeilijk bij kan, zoals bijvoorbeeld hoeken, zijn extra gevoelig voor condensatie. Het is net op deze plekken waar schimmels zich in hun sas voelen. De Universiteit van Gent deed recentelijk onderzoek naar deze schimmelproblematiek. De onafhankelijke wetenschappers legden de klemtoon op de ernst van de gevaren voor de gezondheid wanneer schimmels en condensatie vrij spel krijgen. Het onderzoek wees uit dat sommige schimmels in de woning uiterst toxische stoffen afscheiden. Bovendien werd dit probleem aangekaart door de media.

Condensatie voorkomen

Om condensatie en natte muren te voorkomen, vocht buiten te krijgen en lucht in uw woning te verversen is een professionele ventilatie de énige manier. Door ventilatie gaat echter energie verloren, omdat u koude lucht naar binnen brengt en warme lucht naar buiten ontsnapt. In een zuinige woning, met ca. 5 cm isolatie in de buitenmuren en 20 cm in het dak, zorgen die verliezen zelfs voor de helft van alle warmteverlies! De klassieke manier van ventileren in België is eenvoudigweg de ramen even open te zetten. Hierdoor krijgt u al snel te veel koude lucht naar binnen, zelfs met een kantelraam. Bij zeer koud weer gaan meestal helemaal géén ramen meer open, zodat het erg muf wordt.  Condensatie wordt gevormd. Het is dus géén goede oplossing. De kunst is dan ook om te ventileren met zo weinig mogelijk energieverlies.

Een correcte mechanische ventilatie op maat biedt het sluitend antwoord op de problematiek rond condensatie waardoor condensaanslag, schimmelvorming, geurhinder,… definitief tegengegaan wordt.