Wat is opstijgend vocht en hoe kunt u het behandelen?

Opstijgend vocht in muren kan worden omschreven als optrekkend water afkomstig uit de grond en dit in combinatie met het vochtdoorlatend karakter van de muur. De poriën (capillairen) van het metselwerk nemen het water op en doen dit opstijgen. Dit proces wordt ‘capillariteit’ genoemd. Met andere woorden werkt de muur als een spons. Dit alles gebeurt boven het grondoppervlak, in het vakjargon maaiveld genoemd. Opstijgend vocht wordt ook wel optrekkend vocht genoemd. Door opstijgend vocht in muren te hebben, heeft men de volgende symptomen:

  • opkrullend behangpapier
  • schilderwerk getekend door het vocht
  • een natte muur
  • plinten die loskomen
  • ...

Zijn deze zaken u niet vreemd? Dan heeft u hoogstwaarschijnlijk te maken met een door opstijgend vocht aangetaste muur.

Opstijgend vocht behandelen is een vak apart: wij bieden onze klant dan ook steeds een sluitende oplossing vandaar wij ook heel wat spontane referenties kunnen voorleggen! In de afgelopen 12 jaar hebben we veel vragen gehad over opstijgend vocht. De belangrijkste hebben we voor u gebundeld. 

Ja, door opstijgend vocht in huis te hebben wordt de isolatie van uw woning langzaam maar zeker beschadigd. De positieve effecten van isolatie worden teniet gedaan, waardoor uw energiefactuur de hoogte wordt ingejaagd. Opstijgend vocht behandelen houdt uw energiekosten onder controle en zorgt ervoor dat uw isolatiemateriaal haar isolerende werking behoud.
Ja, ondanks het feit dat de Belg geboren is met een baksteen in de maag, kampt maar liefst 1 op 5 woningen met vochtproblemen. Opstijgend vocht valt uiteraard ook onder de noemer vochtproblemen. Muren die - door opstijgend grondwater - langdurig nat staan, kunnen op lange termijn de stabiliteit van uw woning in gevaar brengen. Ook de houten elementen ontsnappen niet aan de desastreuze effecten dat het vocht met zich meebrengt.

Uw behandelde woning stijgt na de behandeling terug in waarde.
Optrekkend vocht vertaalt zich in een te hoge vochtigheid in de muren en in heel wat gevallen schimmelvorming. Recentelijk onafhankelijk onderzoek door de Universiteit van Gent schetst een niet mis te verstaan beeld van de gevolgen die schimmels en overmatig vocht in de woning veroorzaken. Op regelmatige basis tijd doorbrengen in ruimtes waar deze vochtproblemen zich voordoen, leidt zonder twijfel tot allerhande allergieën en kwalen. Door opstijgend vocht aan de kern aan te pakken zorgt men voor een gezonder binnenhuisklimaat.
Grondwater bevat kleine hoeveelheden oplosbare zouten. Deze worden in oplossing met het grondwater mee in de muren getransporteerd en blijven achter wanneer het water verdampt. Dit brengt met zich mee dat, zelfs wanneer het opstijgend grondwater onder controle wordt gebracht door het aanbrengen van een vochtwerende laag, deze zouten op zich verantwoordelijk kunnen zijn voor het vochtig blijven van de muur en de door zouten aangetaste afwerkingslagen. Het is dus aangewezen om bij het constateren van opstijgend vocht direct een behandeling te starten. Hoe eerder u erbij bent, hoe minder schade schade de muren zullen ondervinden.

 

Kent u de fabeltjes over opstijgend vocht?

Veel gebouwen hebben te kampen met opstijgend vocht in de vloer of muren. Muren zijn meestal opgetrokken uit poreuze materialen als steen of beton, waardoor grondwater als het ware opgezogen wordt. Het gevolg: vochtige muren, schade aan uw huis, schimmelvorming en een muffe geur.

Alleen oude, slecht onderhouden huizen hebben last van opstijgend vocht.

Niets is minder waar! Hoewel oudere huizen natuurlijk vaker te kampen hebben met vochtproblemen, zien we dat ook nieuwbouw vatbaar is voor opstijgend vocht in de muren. Steeds vaker bouwt men immers op bouwgronden die eigenlijk teveel grondwater bevatten. Al na enkele jaren kruipt het grondwater langs de vloer en muren omhoog. Het kan dus in ieder huis voorkomen!

Het probleem is al te groot, ik kan niets meer laten doen aan mijn vochtprobleem

Gelukkig is dit niet waar, u kan dit probleem elk moment aanpakken. Als uw muren al ver aangetast zijn, kan het zijn dat we ingrijpender maatregelen moeten treffen. Sowieso stellen we altijd eerst een grondige diagnose van de situatie. Nadien gaan we het het probleem te lijf op de voor uw huis gepaste manier: dmv injectie, plaatsing van een vochtwerende laag, verwijdering van beschadigd pleisterwerk,… We bieden u een garantie van 30 jaar !

Meer info over de behandeling van opstijgend vocht

DL Vochtbestrijding heeft een jarenlange ervaring opgebouwd als het gaat om vochtbestrijding. Bladdert uw behang af? Ontsieren vochtplekken uw muren? Aarzel dan niet en vraag DL Vochtbestrijding om een gratis diagnose!