De nadelen van een vochtige kelder

De kelder is meestal de vochtigste ruimte in huis. Enerzijds omwille van de ondergrondse positie, anderzijds omwille van de natte Belgische grond. In veel gevallen kan de betonstructuur de ondergrondse druk van het water niet meer aan, waardoor water binnensijpelt. Met vochtige keldermuren en –vloer tot gevolg. Een kelder met een vochtprobleem laat u het best behandelen door professionals. Zo niet loopt u risico op:
  • Materiële schade. Het vocht tast na verloop van tijd de muren aan. Vochtplekken en schimmelvorming ontstaan, waardoor uw woning ook in waarde daalt.
  • Praktische hinder. Door de vochtproblemen in uw kelder kan u deze ruimte niet ten volle benutten. Nochtans kan een droge kelder perfect als extra leefruimte gebruikt worden, of als hobbykamer, logeerkamer, opbergruimte of speelruimte. Een natte, stinkende kelder daarentegen, wordt zelfs voor het opbergen van documenten en oude spullen onbruikbaar.
  • Geurhinder. Een vochtige kelder verspreidt een onaangename, muffe geur, die ook naar de rest van het gebouw kan doordringen.
Kampt u ook met een vochtprobleem in uw kelder? Roep dan de hulp in van DL Vochtbestrijding. Wij werken met de nieuwste technieken en eigen betrouwbaar personeel. Na onze behandeling garanderen wij u 10 jaar een droge kelder.

Water in uw kelder door infiltratie

De druk van grondwater op onder de grond liggende muurdelen van een kelder kan zeer groot zijn. Denk maar eens aan wat er gebeurt als men een bal onder water tracht te houden... Muren die hiertegen niet bestand zijn vertonen in meer of mindere mate infiltratie of insijpeling. Ondanks de steeds duurdere woningen gaan er op deze manier belangrijke ruimtes verloren. Nochtans kan, door toepassing van de juiste vochtbestrijding, de meest natte en vochtige kelder omgebouwd worden tot een bruikbare en aangename leefruimte of lokaal.
 

De nadelen van een gewone kelderdichting

De toepassing van een gewone kelderdichting vereist steeds een stabiele constructie en ondergrond, zoniet barst of scheurt deze en krijgt men opnieuw waterschade. Overigens, de meeste oude keldervloeren liggen op volle grond (zavelbed) en zijn dus niet stabiel.

Bovendien lossen gewone kelderdichtingen de problemen met condensatie niet op: koude en vochtige muren blijven aanwezig.Binnenmuren in uw kelder kunnen, net als bij opstijgend vocht,via injectie behandeld worden.

Kelderdichting van een vochtige kelder door bekuiping

De behandeling van water in een kelder varieert naargelang de graad, ernst en type van infiltratie. Maar ook de uiteindelijke functie die deze ruimte heeft in uw woning en het budget spelen een niet te onderschatten rol.

Bekuiping is de traditionele kelderdichting. Een bekuiping is het vakjargon voor het waterdicht cementeren van keldermuren. Een zuivere ondergrond (natte muren) is de basis vanwaar vertrokken wordt. De behandeling gebeurt in verschillende fases met gebruik van fixeerlagen, snelcement en hydraulische waterdichtingsmortels. Het aansluitpunt tussen de muren en vloer, de kimnaad genaamd, is een zwak punt en verdient extra aandacht: er wordt een versterkte hiel aangebracht.

Uiterst belangrijk bij deze procedure is dat de vloer waterdicht is. Indien dit niet het geval is, is het noodzakelijk om een nieuwe, gewapende, vloerplaat te gieten. Een combinatie van beide garandeert een bruikbare kelder met 10 jaar garantie.

Een vochtige kelder draineren

Een traditionele kelderdichting biedt niet altijd een oplossing want soms is de ondergrondse druk van het water te hoog. Kelderdrainage betekent dat het teveel aan water in de kelder op de gewenste manier afgevoerd wordt. Het langs binnen draineren van een natte kelder, zowel muren en vloeren, zorgt altijd voor een totaaloplossing. De kelderruimte kan zelfs een nieuwe bestemming krijgen, dit gaat van hobbykamer tot speel- en leefruimte.

In het Verenigd Koninkrijk wordt deze techniek in 85% van de behandelingen toegepast. Ook in België krijgt drainage meer en meer aanhangers. Zo heeft onder meer het WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf) deze procedure erkent en goedgekeurd.

Onze tevreden klanten getuigen van de duurzaamheid van deze oplossing. In vele gevallen is een drainage een budgettaire oplossing. Op deze behandeling geven wij een sluitende garantie van 20 jaar.