De nadelen van een vochtige kelder

De kelder is meestal de vochtigste ruimte in huis. Enerzijds omwille van de ondergrondse positie, anderzijds omwille van de natte Belgische grond. In veel gevallen kan de betonstructuur de ondergrondse druk van het water niet meer aan, waardoor water binnensijpelt. Met vochtige keldermuren en –vloer tot gevolg.
Een kelder met een vochtprobleem laat u het best behandelen door professionals. Zo niet loopt u risico op:
  • Materiële schade. Het vocht tast na verloop van tijd de muren aan. Vochtplekken en schimmelvorming ontstaan, waardoor uw woning ook in waarde daalt.
  • Praktische hinder. Door de vochtproblemen in uw kelder kan u deze ruimte niet ten volle benutten. Nochtans kan een droge kelder perfect als extra leefruimte gebruikt worden, of als hobbykamer, logeerkamer, opbergruimte of speelruimte. Een natte, stinkende kelder daarentegen, wordt zelfs voor het opbergen van documenten en oude spullen onbruikbaar.
  • Geurhinder. Een vochtige kelder verspreidt een onaangename, muffe geur, die ook naar de rest van het gebouw kan doordringen.
Ondanks de steeds duurdere woningen gaan er op deze manier belangrijke ruimtes verloren. Nochtans kan, door toepassing van de juiste vochtbestrijding, de meest natte en vochtige kelder omgebouwd worden tot een bruikbare en aangename leefruimte of lokaal. 
Ontdek hoe het in zijn werk gaat!

Zorg voor een stabiele ondergrond

Een goede kelderdichting gebeurt steeds op een stabiele constructie of ondergrond. Bij gebrek aan stabiliteit riskeer je scheuren en lekken, waardoor de vochtproblemen gewoon terugkomen. De meeste oude keldervloeren liggen op volle grond en zijn dus niet stabiel. In dat geval moet je eerst een nieuwe grondlaag voorzien of een nieuwe vloerplaat aanleggen.

Meet het waterpeil van het grondwater

De meest passende kelderdichting is afhankelijk van de omvang van de vochtproblemen. Het grondwaterpeil speelt hier een bepalende rol in. Ligt dit peil hoger dan je keldervloer, moet je dringend ingrijpen. Ligt het peil lager, kan het grondwater niet via de vloer opstijgen en heb je in principe alleen last van insijpelend regenwater.

Bekuiping: cementeren van de keldermuren

Bekuiping is de traditionele kelderdichting.Een bekuiping is het vakjargon voor het waterdicht cementeren van keldermuren. Een zuivere ondergrond (natte muren) is de basis vanwaar vertrokken wordt. De behandeling gebeurt in verschillende fases met gebruik van fixeerlagen, snelcement en hydraulische waterdichtingsmortels. Het aansluitpunt tussen de muren en de vloer, de kimnaad genaamd, is een zwak punt en verdient extra aandacht. Hier wordt een versterkte hiel aangebracht.

De behandeling van water in een kelder varieert naargelang de graad, ernst en type van infiltratie. Maar ook de uiteindelijke functie die deze ruimte heeft in uw woning en het budget spelen een niet te onderschatten rol. Bovendien lossen gewone kelderdichtingen de problemen met condensatie niet op: koude en vochtige muren blijven aanwezig. Binnenmuren in uw kelder kunnen, net als bij opstijgend vocht,via injectie behandeld worden.

Zorg voor voldoende isolatie en ventilatie

Een traditionele kelderdichting lost condensatieproblemen niet op. Daardoor blijven de muren koud en vochtig. Via kelderdrainage kun je het teveel aan water op de gewenste manier afvoeren. Met waterafstotend isolatiemateriaal kun je perfect je keldermuren isoleren. Vergeet zeker ook het plafond niet. Hoewel de kelder door zijn ligging in de koele grond meestal koud blijft, is het niet de bedoeling dat de warmte van je leefruimtes verloren gaat doordat de vloer slecht geïsoleerd is. Zorg ook altijd voor een goede ventilatie. Elke ruimte die goed geïsoleerd is en waar zelfs maar een kleine hoeveelheid vocht aanwezig is, moet goed verlucht worden. Anders ontstaan er vochtproblemen zoals schimmels en bacteriën.

Een vochtige kelder draineren

Een traditionele kelderdichting biedt niet altijd een oplossing want soms is de ondergrondse druk van het water te hoog. Kelderdrainage betekent dat het teveel aan water in de kelder op de gewenste manier afgevoerd wordt. Het langs binnen draineren van een natte kelder, zowel muren en vloeren, zorgt altijd voor een totaaloplossing. De kelderruimte kan zelfs een nieuwe bestemming krijgen, dit gaat van hobbykamer tot speel- en leefruimte.

In het Verenigd Koninkrijk wordt deze techniek in 85% van de behandelingen toegepast. Ook in België krijgt drainage meer en meer aanhangers. Zo heeft onder meer het WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf) deze procedure erkent en goedgekeurd.

Onze tevreden klanten getuigen van de duurzaamheid van deze oplossing. In vele gevallen is een drainage een budgettaire oplossing. Op deze behandeling geven wij een sluitende garantie van 20 jaar.

Kampt u ook met een vochtprobleem in uw kelder? Interesse om je kelder op een professionele manier te dichten? Roep dan de hulp in van DL Vochtbestrijding. Wij werken met de nieuwste technieken en eigen betrouwbaar personeel. Na onze behandeling garanderen wij u 10 jaar een droge kelder.